fbpx

Kussen kiezen? Coppens Slaapcomfort onderstreept als geen ander het belang van een goed hoofdkussen. Het zorgt er namelijk voor dat je uitgerust wakker wordt. Maar wat is nou een goed kussen? Dit verschilt per persoon en is onder andere afhankelijk van je slaaphouding, je bouw, de stevigheid van je matras en de mate waarin je transpireert.

Kussen kiezen voor welke slaaphouding

Het juiste kussen zorgt voor een maximale ontspanning van de wervelkolom. Dit wordt bereikt wanneer de wervelkolom volledig wordt ondersteund en alle wervels in een vloeiende en natuurlijke lijn komen te liggen. De keuze voor een type hoofdkussen begint daarom bij de door jouw meeste gekozen slaaphouding. Er zijn drie type slapers te onderscheiden: de zij slaper, de rug slaper en de buik slaper. Wat is mijn slaaphouding.

De zij slaper heeft over het algemeen een gemiddeld tot stevig kussen nodig. De ruimte tussen de hals en schouder is namelijk vrij groot, waardoor het noodzakelijk is dat deze ruimte zo goed mogelijk opgevuld wordt. Hierbij dien je ook rekening te houden met de stevigheid van het matras. Heb je een zacht matras dan zak je verder in de matras weg en heb je een lager en zachtere hoofdkussen nodig. Heb je daarentegen een stevig matras dan heb je tevens een steviger en hoger hoofdkussen nodig.

De rug slaper heeft over het algemeen een gemiddeld kussen nodig, zodat het hoofd niet te veel omhoog of omlaag komt te liggen. Ook is het voor de rug slaper van belang dat de nek goed wordt ondersteund, zodat er geen knik in de wervelkolom ontstaat.

De buik slaper heeft volgens fysiotherapeuten de minst goede slaaphouding. Door het opzij gedraaide hoofd om adem te kunnen halen komen de nekwervels onder spanning te staan. Voor de buikslaper is in principe geen kussen nodig, maar vind je het toch prettig op een kussen te slapen dan is een dun kussen geschikt, met een vulling waar je doorheen kunt ademen.

Gewicht en stevigheid matras

Het is van belang dat je kussen het hoofd goed kan dragen. De mate waarin jouw matras zich vormt naar je lichaam is daarnaast ook van belang. Op een zacht matras, zakt je lichaam namelijk meer weg dan wanneer je op een hard matras slaapt. In het eerste geval heb je daarom een minder dik kussen nodig voor een goede ondersteuning van je hoofd.

Kussen vulling kiezen

Er zijn verschillende materialen te vinden, die zeer geschikt zijn als vulling voor kussens. Ze moeten daarvoor in ieder geval aan twee belangrijke voorwaarden voldoen voor optimaal slaapcomfort. Enerzijds veerkracht om het hoofd jarenlang goed te ondersteunen. Anderzijds het vermogen om transpiratievocht op te kunnen nemen en in betrekkelijk korte tijd weer af te staan aan de omgeving. Daarnaast zijn opschudbaarheid, vormbaarheid en wasbaarheid eigenschappen die de keuze voor jouw kussen kunnen bepalen. Een overzicht van de meest gebruikte vulmaterialen van hoofdkussens inclusief de producteigenschappen zijn hieronder uiteengezet:

Dons

Dons is zeer veerkrachtig en heeft daarbij een hoog vermogen om transpiratievocht af te voeren. Bij normaal onderhoud (regelmatig luchten en opschudden) zal een donskussen dan ook niet snel klam aanvoelen en is wassen niet noodzakelijk. Daarnaast is dons extreem licht. Een klein donspercentage (in gewicht) geeft daarmee een groot aandeel in volume.

Veertjes

Een hoofdkussen gevuld met veertjes is steviger dan een kussen gevuld met dons. Evenals dons hebben veertjes een uitstekende veerkracht en een goed vermogen om transpiratievocht af te voeren.

Traagschuim

Traagschuim heeft de functie dat deze de vorm die je hoofd erin drukt korte tijd vast houdt. Het materiaal creëert zo in elke slaaphouding een unieke, drukverlagende pasvorm voor het hoofd en de nekwervels. Traagschuim is warmte reageren en voelt sneller klam aan dan andere vullingen.

Latex

Latex ademt en geeft hierdoor een uitstekende warmte- en vochtregulatie. Daarnaast is latex duurzaam, soepel en tevens veerkrachtig bij zwaardere belasting.

Kapok

Een hoofkussen met kapok is makkelijk in te drukken en te vormen. De vezel geeft veerkracht en voert, door een ondoordringbaar waslaagje, vocht snel af. Door die beschermlaag is kapok bovendien van nature bacteriewerend.

Synthetische vezels

Synthetische vezels zijn bolletjes of vlies van synthetisch materiaal. Deze vezelbolletjes zijn veerkrachtig en ventilerend, bovendien vormen de losse vezelbolletjes uitstekend naar het hoofd en de nek. Synthetische vezels zijn het makkelijkste in onderhoud van alle vulmaterialen. Maar voelen wel eerder klam aan dan natuurlijke vullingen.

Huisstofmijt

Heb je een huisstofmijtallergie? Kies dan voor een kussen dat huisstofmijt remt of doodt. Verder is regelmatig opschudden en luchten van je hoofdkussen van groot belang om huisstofmijt tegen te gaan. Het maakt verder niet uit voor welk vulmateriaal je kiest. Alle vulmaterialen zijn namelijk ongeschikt als voedingsbodem voor huisstofmijt. Dit geldt tevens voor dons en veren waar regelmatig misverstanden over ontstaan. Ook is vaak de tijk van producten met dons en veren extra strak geweven zodat er geen huisstofmijt door kan dringen, dit word aangegeven met NM.

Transpiratie

Transpireer je veel? Zorg dan voor een kussen met een goede vochtregulatie. Dus altijd een vulmateriaal dat vocht goed opneemt (zie vulmaterialen). Daarnaast adviseren wij je een extra molton sloop om het kussen te doen die het vocht extra snel afvoert. Hierdoor blijft je hoofdkussen langer fris en hygiënisch. Het wassen van je kussen is dan verder niet of nauwelijks nodig.