fbpx

Micro dons is geen soort dons. Het is een synthetische vulling (100% polyester) en zou de benaming “dons” dus niet mogen dragen. De benaming wordt gebruikt om aan te geven dat het materiaal zacht aanvoelt, het biedt echter niet dezelfde voordelen als dons.

Bestaat synthetische micro dons?

Nee, het is goed om te weten dat er geen “synthetische dons” bestaat. Dons is een natuurproduct en vormt de onderste laag huidbedekking van watervogels (zoals gedefinieerd in de Europese norm EN1885). Termen als “synthetische dons”, “micro dons” en “micro donzen dekbed” zijn dan ook uiterst misleidend. Deze vullingen bestaan uit 100% polyester en bieden op geen enkele manier de voordelen van dons.

Wat is het verschil tussen dons en synthetische vulling?

Zowel dons als synthetische vezels hebben als doel de lichaamswarmte te isoleren en zijn hier in principe ook goed toe in staat. Dons is echter een natuurproduct met een unieke gewicht-warmte verhouding. Hierdoor is er relatief weinig vulmateriaal nodig voor een goed isolerend dekbed. Een donzen dekbed is hierdoor heerlijk fluffy, licht en warm. Doordat synthetische vezels minder goed isoleren en meer een broeiende warmte afgeeft is er meer van nodig om een warm dekbed te krijgen. Synthetische dekbedden zijn dan ook vaak zwaarder dan donzen dekbedden.

Dons is daarnaast een losse vulling bestaande uit vele donspluisjes die constant opgeschud kunnen worden. Hierdoor is een donzen dekbed heerlijk soepel en valt het mooi om je heen. Gezien de hoeveelheid vocht die we tijdens onze slaap verliezen is ook het hoge vochtopnemende en vochtregulerende vermogen van dons belangrijk. Door deze unieke eigenschappen zal een donzen dekbed niet snel klam aanvoelen.

Om onze website voor jou nog beter te maken, gebruiken wij cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Ook willen we cookies plaatsen om je bezoek aan onze website jou makkelijker te maken.