fbpx

Dekbed vullingen, welke heb je en wat zijn alle unieke eigenschappen die ze hebben? Kies je voor een donzen, synthetisch, wollen of katoenen dekbed? Dat hangt af van je persoonlijke voorkeur en persoonlijke situatie. Houd je van een licht en luchtig dekbed. Kies dan voor dons. Heb je liever een dekbed dat zwaar op je lichaam aanvoelt. Kies dan voor wol. De meest gebruikte vulmaterialen van dekbedden zijn hieronder uiteengezet:

Dons

Dons is heerlijk luchtig en bij normaal onderhoud (regelmatig luchten en opkloppen) zal een donzen dekbed dan ook niet snel klam aanvoelen. Een donzen dekbed zorgt voor een aangename temperatuur door het stilstaande lucht tussen de donspluisjes. Door de stilstaande lucht die ontstaat tussen de donspluisjes is er een een fijn isolerende warmte, net als dubbel glas. Daarnaast is dons lekker licht en hoe hoger het dons percentage is hoe lichter het aanvoelt en zich sneller aanpast naar een ideale warmte. Ook zijn er verschillen in de soorten dons:

Eendendons is een kleine dons pluis met korte haartjes wat vlak op je valt.

Ganzendons is een grotere donspluis waar meer stilstaande lucht tussen zit wat zich sneller tot en goede isolatie aanpast en nog lichter en soepeler om het lichaam valt:

Eiderdons is een kleinere donspluis dan ganzen dons, maar blijft zijn veerkracht behouden tot een leven lang. Deze pluis komt van de beschermde eidereend, die voorkomt in Ijsland, waarbij alleen als de eidereend zijn nest verlaat de dons uit het nest gehaald mag worden.

Alle dons dekbedden.

Synthetische vezels

Synthetische vezels zijn bolletjes of vlies van synthetisch materiaal met een sterk verbeterde isolatie en vochtregulatie. Deze vezelbolletjes zijn zeer zacht en veerkrachtig en behouden daarbij wel hun veerkracht. Synthetische vezels zijn het makkelijkste in onderhoud van alle vulmaterialen. Synthetische vezels geven daarin tegen een broeiend warmte af.

Alle synthetische dekbedden.

Wol

Wol is een natuurlijke vezel, die vooral uitblinkt in vochtopname en temperatuurregulatie. Het bevat een wolvet (lanoline), die o.a. de wol vuilafstotend maakt. Een wollen dekbed is zwaarder dan een donzen dekbed en daarom uitermate geschikt voor als je het gewicht van het dekbed om je heen wilt voelen. Wel bestaan er verschillende soorten wol. Lamswol is het eerste scheerproces van de schaap waarbij het wol het meeste volume heeft, het soepelste valt en lichtste aanvoelt. Dekbedden van scheerwol zijn van de daaropvolgende scheerbeurten en voelen zwaarder aan. Dekbedden van Texeler lopen tot de 2e schering.

Alle wol dekbedden.

Kameelhaar

Kamelen leven in droge gebieden en woestijnen. Hier is het overdag zeer warm, maar ’s nachts kan het ook behoorlijk vriezen. De vacht van de kameel moet het dier dus beschermen tegen de hitte, maar ook tegen de kou. Kamelenhaar is daarom zeer isolerend. Het houdt voldoende warmte vast, maar is ook zeer luchtig, waardoor het overvloedige warmte afvoert. De eigenschappen van kameelhaar zijn vergelijkbaar met die van schapenwol. Het verschil is dat kamelenhaar zich nog beter aanpast aan de lichaamstemperatuur. Het materiaal is dus ideaal voor mensen die gevoelig zijn voor zowel warme als koude temperaturen en/of ’s nachts transpireren.

Alle kameelhaar dekbedden.

Cashmere (kasjmier)

Kasjmier is een type wol afkomstig van de Kasjmirgeit. De wol is genoemd naar het gebied Kasjmir in India, Pakistan en China. De Kasjmierwol is een fijne en zeer zachte, soepele vezel. die zich snel aanpast aan naar een goede isolatie.

Alle cashmere dekbedden.

Katoen

Katoenen dekbedden hebben het minst isolerende vermogen. Dekbedden met katoen zijn daarom uitermate geschikt voor de warmste zomernachten.

Alle katoen dekbedden.

Bamboe

Bamboe dekbedden worden gevuld met een soepele bamboe vezel, deze vezel valt soepel en door zijn hoog vocht opnemende vermogen voelt een bamboe dekbed niet klam aan.

Alle bamboe dekbedden.

Zijden

Zijden is een natuurlijk product dat soepel aanvoelt en goed vocht opneemt. Ook heeft zijden een temperatuur regulerende eigenschap, dit zorgt voor minder temperatuur schommelingen gedurende nacht.

Alle zijden dekbedden.

Welke afmeting en warmteklasse?

Nu je de meest voorkomende dekbed vullingen weet is het nu de vraag welke afmeting en wamteklasse je nodig hebt. Lees dat allemaal in: Hoe kies ik mijn dekbed?

Om onze website voor jou nog beter te maken, gebruiken wij cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Ook willen we cookies plaatsen om je bezoek aan onze website jou makkelijker te maken.