fbpx

Bij Auping dromen we van een duurzame wereld.
En soms komt zo’n droom uit. 

 

Jaarlijks worden in Nederland 1,5 miljoen matrassen afgedankt

Je hebt het vast weleens gezien, een eenzaam afgedankt matras op een straathoek of langs de kant van de weg. Misschien heb je er zelf ooit wel een buiten gelegd, zo voordat het grofvuil werd opgehaald. Want ja, hij lag niet meer zo lekker of was versleten. Logisch dat het tijd werd voor een nieuw matras. Maar wist je dat matrassen wereldwijd een van de grootste bijdragen aan het huishoudelijke  stortafval vormen vanwege de complexe samenstelling van aan elkaar gelijmde materialen? In Nederland alleen al worden elk jaar ongeveer 1,5 miljoen matrassen afgedankt en weggegooid. In Europa zijn dat er zelfs 35 miljoen en in de Verenigde Staten 20 miljoen. Veel matrassen eindigen op de vuilstort, waarvan 2/3 wordt verbrand.*

Making of: maatwerk, handwerk, vakwerk

Maar hoe begin je over de oplossing voor een probleem waar bijna niemand van weet?
We besloten het probleem te gebruiken als canvas voor de oplossing. Bijna 400 afgedankte matrassen spelen de hoofdrol in de film die we in het eerste weekend van maart maakten. Op deze manier laten we iedereen zien hoe gigantisch het probleem eigenlijk is. Door deze met de hand te beschilderen met onze eigen water gedragen lak hebben we een stop-motion film kunnen maken met én op afgedankte matrassen. Zo vormen oude matrassen de drager van deze belangrijke boodschap

Het eerste volledig circulaire matras ter wereld

Bij Auping willen we dat graag anders doen. Beter. We willen geen afval meer, of verbranding van gebruikte matrassen. We willen de kringloop sluiten. Daarom ontwikkelden we het eerste circulaire matras ter wereld. Deze laatste ontwikkeling in de evolutie van slaap noemen we Auping Evolve.

bekijk evolve
Om onze website voor jou nog beter te maken, gebruiken wij cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Ook willen we cookies plaatsen om je bezoek aan onze website jou makkelijker te maken.